POZOR - rušíme "kamennú" pobočku, postupne prechádzame na online predaj a predaj cez telefón - 0911/141581. Stále sme tu pre vás - Meníme spôsob - nie prístup.  

Nórsko za polárny kruh

Destinácia: Nórsko
Kód zájazdu: 1309581
Cena od: 3 359 €
Príplatky od: 380 €
Poznávacie zájazdy

Výber termínu

14.07.2024 8 dní First Minute 3 359 € +380 € odlet: Viedeň letecká

Popis zájazdu

Úvod:
8 - dňový letecký zájazd


Perex:
Ríša polárneho dňa a polárneho svetla, ľadovcov, rýb, severských mestečiek a vikingských pamiatok sľubuje nedotknutá nórska nádhera. Spoznáme severské Bodo, polárny kruh, najkrajšiu nórsku jaskyňu Gronligrotta, najsilnejšie morské prúdenie, jedinečné súostrovie Lofoty a Vesterály, ktoré sú drsné ale aj oslnivo krásne, bránu Arktídy - Tromso. Nezabudnuteľný je aj najsevernejší bod Európy Nordkapp a najsevernejšie mesto planéty Hammerfest.


1. deň:
Odlietame do Bodo s prestupom v Osle. Cestou z letiska sa zastavíme pri najsilnejšom morskom prúdení na svete Saltstraumen. Ubytujeme sa v meste Bodo, ktoré sa už v r. 2024 stane Európskym hlavným mestom kultúry. Vo večerných hodinách zažijeme fakultatívny výlet na losie safari.

2. deň:
Trajektom sa presúvame na súostrovie Lofoty. Po vylodení pochopíme, prečo je toto súostrovie v nesmiernej obľube. Tu sa prudko stúpajúce, zubaté a strmé hory s pýchou odrážajú od morskej hladiny. Zoznámime sa s panenskou krajinou aj pôvabnými rybárskymi dedinami. Práve rybolov je hlavným zdrojom obživy domáceho obyvateľstva, ktoré tu má silnú tradíciu takmer od nepamäti. Zavítame do najjužnejšieho mesta súostrovia, do mesta s najkratším názvom na svete A. Vstúpime aj do fotogenického malého mesta Reine.

3. deň:
Celý deň strávime na súostroví Lofoty. Navštívime skanzen. Privíta nás romanticky situovaná dedina Kabelvag, ktorá je považovaná za jedno z najstarších rybárskych miest na Lofotách. Dedinské drevené domy kopírujú breh úzkej zátoky. Doprajeme si fakultatívnu plavbu v najvýchodnejšom fjorde Lofot, Trollfjorde, s dĺžkou len 2 km a šírkou 100 m. Počas plavby sa ocitneme medzi impozantnými strmými horami s nadmorskou výškou od 600 do 1100 metrov. Obratné manévre lode na úzkych miestach medzi horami budú našimi nezabudnuteľnými zážitkami. K zoznamu zážitkov si pripíšeme aj pozorovanie polnočného slnka, ktoré dodá oblohe magické svetlo.

4. deň:
Presúvame sa na súostrovie Vesterály. Pôvabná krajina Lofot aj Vesterál nás očarí kľukatými cestami, popri ktorých budeme míňať stĺpy na sušenie rýb. Hinnaya, Andaya, Langaya a Hadselůya sú najväčšie ostrovy Vesterál a od doby Vikingov až po obdobie studenej vojny boli významným strategickým bodom. V krajine ako vystrihnutej z obrazu žije iba 32 tisíc obyvatelov. Vstupujeme do hlavného mesta Sortland, ktorému sa hovorí aj modré mesto. Neskôr sa presunieme do najsevernejšieho cípu ostrova Andůya, do mestečka Andenes. 40 m vysoký maják ukazuje námorníkom správny smer už od roku 1859. Maják je z doby, keď toto ospalé mesto bolo jedným z najväčších prístavov v Nórsku. Fakultatívne vyplávame na otvorené more, aby sme mohli zažiť veľrybie safari a pozorovať tak veľryby v ich prirodzenom prostredí.

5. deň:
Trajektom sa presúvame do arktického Nórska vo svojej najkrajšej podobe, na ostrov Senja. Hlavné mesto Arktídy, Tromso, s prívlastkom „najsevernejšie“ ponúka spoznať katedrálu, pivovar aj univerzitu. Nasadneme do autokaru a prehliadneme si ostrov úchvatných panoramatických výhľadov do okolia.

6. deň:
Po prehliadke najsevernejšieho mesta Tromso vyrážame smer Nordkapp. Cieľom je teraz najsevernejší bod Európy, kde si môžeme zakúpiť aj certifikát o prekročení tejto hranice.

7. deň:
Vstupujeme do najsevernejšieho mesta našej planéty, Hammerfest. V meste sídli Kráľovská a staroveká spoločnosť ľadových medveďov, ktorej členom chcel byť kedysi slávny Elvis Presley. Naše pohľady upúta aj skalný útvar Kirkeporten, považovaný za okno do Severného mysu. V závere dňa absolvujeme ešte krátku prehliadku mesta Alta.

8. deň:
Presunieme sa na letisko a odletíme do Viedne/Budapešti s prestupom v Osle.

Ubytovanie:
8 x v hoteli 3*

Stravovanie:
8 x raňajky

Poznámka:
Zmena letových časov, odletových miest a programu vyhradená.

Doprava:
Letecká


Celková cena zahŕňa:
Leteckú dopravu na trase Viedeň – Oslo - Bodo a Alta - Oslo - Viedeň/Budapešť vrátane letiskových a servisných poplatkov, transfer Bratislava – letisko - Bratislava, autokar počas pobytu, 7 x ubytovanie v hoteli 3* s raňajkami, trajekty podľa potreby (okrem plavby po Trollfjorde), vstupné na Nordkapp, sprievodcu CK.

Celková cena nezahŕňa:
Doplatok za 1/1 izbu, za fakultatívny výlet na veľrybie safari, za plavbu po Trollfjorde, vstupy, pobytovú taxu a cestovné poistenie.